31 Μαΐ 2012

Εκδρομή στην Ίο

Η ετήσια εκδρομή που οργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων  είχε για προορισμό του την Ίο. Αναχωρήσαμε από το Πίσω Λιβάδι το Σάββατο 26 Μαΐου στις 07:00 και φτάσαμε  στο λιμάνι της Ίου 08:15. Η παρέα μας ήταν 44 άτομα, τα οποία ξεκίνησαν την περιήγηση τους στο νησί. Ακολουθήσαμε το γραφικό δρόμο προς την Χώρα που το μεγαλύτερο μέρος του ήταν με σκαλιά, κάποιοι έκαναν στάση για ξεκούραση μόλις φτάσαμε στον οικισμό και άλλοι προχώρησαν και επισκέφτηκαν τους Μύλους τις Ίου και την Παναγία Γκρεμνιώτισσα. Μετά την επίμονη απαίτηση των παιδιών πήραμε το λεωφορείο του  ΚΤΕΛ του νησιού και φτάσαμε στην παραλία Μυλοπότα, μέχρι να έρθει η ώρα της επιστροφής για το λιμάνι της Ίου και μετά για Πάρο.
΄Ηταν μια ξεκούραστη, χαλαρή εκδρομή και επιτέλεσε τον σκοπό της στο έπακρο.





Ίος

H Ίος είναι ένα νησί των Κυκλάδων και βρίσκεται ανάμεσα στην Νάξο την Σίκινο και την Σαντορίνη. Πήρε το όνομα της στην αρχαιότητα από την λέξη Ία, τα λουλούδια δηλαδή που φύτρωναν άφθονα στο νησί. Κατ' άλλους το όνομα της η Ίος το χρωστάει στην φοινικική λέξη Ίος, που σημαίνει σωρός από πέτρες. Στην σύγχρονη εποχή οι νησιώτες των Κυκλάδων και οι κάτοικοι της Ίου ονομάζουν το νησί Νιό, όνομα που προέρχεται από την βυζαντινή εποχή.


Παναγία η Γκρεμνιώτισσα

Υπάρχει ένας κλασικός θρύλος για το πως χτίστηκε η εκκλησία την εποχή της τουρκοκρατίας. Κλασικός με την έννοια ότι η παράδοση θέλει τις περισσότερες σημαντικές εκκλησίες των Κυκλάδων να έχουν χτιστεί έπειτα από την ανεύρεση κάποια εικόνας, συνήθως της παναγίας και συνήθως της Κρητικής σχολής αγιογραφίας.
Κάτοικοι της Ίου βρήκαν την εικόνα στα βράχια της παραλίας του Μυλοπότα. Έφτασε εκεί από την Κρήτη όπου την είχαν ρίξει στη θάλασσα κρητικοί για να γλυτώσει από τους τούρκους. Οι Νιώτες ευσεβείς όπως ήταν αποφάσισαν από την πρώτη στιγμή να χτίσουν μια εκκλησία για να φιλοξενήσει την εικόνα και να αποτελέσει τόπο προσκυνήματος.
Όμως οι προσπάθειες τους να χτίσουν έναν ναό κοντά στην σημερινή μητρόπολη της Ίου απέβησαν άκαρπες καθώς ο ναός κάθε πρωί βρίσκονταν γκρεμισμένος και η εικόνα στέκονταν στην σημερινή θέση της εκκλησίας πάνω σο γκρεμό να αντικρίζει προς τον νοτιά την Κρήτη από όπου ξεκίνησε το ταξίδι της. Έτσι χτίστηκε η σημερινή Παναγία η Γκρεμνιώτισσα.


Οι Μύλοι της Ίου

Στο δεξί τμήμα της χώρας της Ίου σε ένα σημείο που πραγματικά φυσάει πολύ βρίσκονται οι ανεμόμυλοι της Ίου.
Εντυπωσιακοί, παρόλο που δεν σώζονται όλοι στην αρχική μορφή τους, οι ανεμόμυλοι της Ίου συνδέουν με τον καλύτερο τρόπο το παρελθόν και το παρόν, πλήρως ενταγμένοι σήμερα στον παραδοσιακό οικισμό της χώρας ως ένα πανέμορφο τουριστικό αξιοθέατο. Τόσο αναγκαίοι στο παρελθόν που τιθάσευαν την δύναμη των αέρηδων του Αιγαίου, βάζοντας τους στην καθημερινή υπηρεσία των αναγκών των κατοίκων. Οι μύλοι βρίσκονται δυο βήματα από το κέντρο της Χώρας της Ίου στην πλατεία της Άνοιξης που πια όλοι την λένε πλατεία των Μύλων. Μπορείτε να δείτε και τρείς από τους 12 συνολικά μύλους - τους δύο σε εξαιρετική κατάσταση - δίπλα στον δρόμο που σας βγάζει από την Χώρα στο ύψωμα αριστερά σας.

Παραλία Μυλοπότας
Ο Μυλοπότας είναι η πιο πολυσύχναστη παραλία της Ίου και η πιο οργανωμένη καθώς διαθέτει τα πάντα. Ταβέρνες, καφέ, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία, ομπρέλες και ξαπλώστρες. Στο Μυλοπότα την ημέρα και στην Χώρα το βράδυ, χτυπάει καθημερινά η καρδιά της Ίου καθώς νεαρά αγόρια και κορίτσια από όλο τον κόσμο τους μεταδίδουν την μοναδική ενέργεια και την ζωντάνια τους.
Η παραλία στον Μυλοπότα παλιότερα, πριν φτιαχτεί ο δρόμος στην πίσω πλευρά της ήταν περισσότερο όμορφη και το τοπίο πιο φυσικό. Όμως παρόλη την οικιστική ανάπτυξη και την οργάνωση της η παραλία στο Μυλοπότα παραμένει υπέροχη με τη χρυσαφένια άμμο και τα πεντακάθαρα γαλανά νερά της.

Από το Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου